Despre mandria de a fi ungur

Am scris depre tigani si despre mandria de a fi tigan. Ar fi pacat sa ignor si cealalta mare minoritate din Romania. Cum 30% dintre romani voteaza in continuare cu PDL, si vreo 50% de 20 de ani nu se dezic de PSD, la fel si minoritatea maghiara voteaza cu UDMR orice ar fi. Ascunsi in spatele unui fals sentiment national, o mana de securisti si-au adjudecat istoria unei mari natiuni si abuzeaza de ea dupa cum vor, la fel cum fac si cu padurile, cu mediul, cu sanatatea sau cu educatia. Cu acordul Bucurestiului corupt si sub obladuirea Budapestei, la care eu unu nu vad decat interese electorale. Dar poate o fi investit Soros in HarCov, sa zicem, si nu ne-au spus si noua ca sa nu fim invidiosi ca ai lor o duc mai bine.

Ca orice mare natiune, Ungaria si-a tras seva de la altii. Pierdearea a doua razboaie mondiale la rand nu avea cum sa aduca vreun beneficiu. Evident, contrar teoriei lor legate de Transilvania, etnicii maghari de pe teritoriile altor natii au ramas in locurile in care traiau, nu s-au retras in granitele actualei Ungarii impreuna cu administratia. Dar etnicii maghiari creeaza probleme si in Slovacia, si in Austria, si in Croatia. Ce-i drept mai putin in Austria si probabil deloc in Serbia. Dar indoirea istoriei nu avea cum sa reziste in fata timpului, a dezvoltarii economice si a revolutiei industriale. Frustrarea este absolut normala, dar de 500 de ani Ungaria nu mai este imperiu si nici nu va mai fi vreodata. Asa ca mai bine hai sa fim mandri de ce suntem unde suntem sau, daca n-avem motive, sa nu ne mai agatam de amintiri si sa punem mana sa miscam lucrurile si sa incercam sa traim mai bine in loc sa deranjam. Asa ar face orice om normal. Exceptie fac romanii.

Nu stiu cum suna istoria predata dincolo de Tisa, dar sunt tare curios daca Retragerea Aureliana mai este folosita ca scuza sau deja se lucreaza la teoria teleportarii. Unde mai pui ca Iancu Huniade si Mathias Rex erau cam romani, nu ca s-ar fi mandrit cu asta, nici nu prea aveau cum.  Desigur, recunoasteti mentalitatea.

Reclame

6 răspunsuri to “Despre mandria de a fi ungur”

 1. daniel rus Says:

  daca lucrurile merg in continuare asa, s-ar putea ca pe viitor sa fie singurii care vor mai merge la vot in tara asta. noi nu avem pe cine sa mai alegem, i-am vazut pe toti la „treaba” asa ca ei, incolonati ordonat vor continua sa voteze acelasi patrat de fiecare data

 2. daniel rus Says:

  zilele astea, cel mai pupat cur e curu de ungur

 3. N-am inteles nimic...despre ce s-a vorbit? | alexandrescudaniela.com Says:

  […] Aurora, DanD, Mio, Ovidiu, Tanaramamica, Claudiu, Lucia, DEltaDanube, OttoPop, Val33ntyn, VladO, Vanghelie, Madimcm Despre Alexandrescu Daniela alexan02: Galagie mare cand am ajuns eu pe […]

 4. Geocer Says:

  Sa-ti dau o mostra de istorie a Ungariei : atunci cand aceasta tara a fost cotropita de Imperiul Otoman, a ramas libera „Ungaria de Rasarit”. Transilvania, adica!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: